Friday, December 30, 2011

Introducing All My Furkids.




Firstly, nak introduce my precious Snowie. Although she's dead already. RIP sayang :'(
Kutip dia ni dekat tepi surau. Mata sebelah biru sebelah hijau yaww~ Suke sangat minum
susu. Pantang nampak aku, memang terus larilarilari lesetleset MIUMIUU..kata beliau.
MISS YOU!



Okey.. Mari mulakan sesi bersuaikenal dengan mereka yang masih
berkepit bawah celah ketiak saya. opsss =P




1. Puteh. He's the king in my house =) Walaupun muka handsome macho kacak
gila, badan six pax (eh?), tapi dalam hati ada taman. Refer sini.



2. Naomei. She's the QUEEN! sumpah tak tipu. Dia sekor je boleh masuk dalam
rumah sukasukihati. Pastu sibuk nak tidur atas katil berebut bantal tariktarik
rambut dengan kakak (ehem,selalu orang gelar diri dia mummy dekat furkids
diorang, aku muda lagi so, panggil kakak) hihihihi (gelak supan).. *PAANG!



3. Chi. Ni anak teruna aku yang handsome. Kami belajar satu universiti, tinggal sebilik,
tidur sekatil, study sama-sama, shopping sama-sama, makan sepinggan (errr..).
Pastu bila dah final year, aku sedih nak berpisah dengan dia. So, hangkutla sekali
bawak balik kampung =)



4. Himawari. Kucing paling tua dekat rumah. Tua sangat dah. Memang tahap nenek
rambut beruban penuh, gigi kompang, kulit berkedut, bongkok-bongkok pakai tongkat.
Dia tengah sakit sekarang, sakit tua.



5. Kicap. Dia ni dulu aneroxia. Lepas menjalani sesi kaunseling dengan aku, dia dah
insaf. Takde cover-cover makan dah =)



6. Comot. Ni adik beradik kicap. See her belly, dia tengah peknen anak Puteh.
Dulu kecik-kecik memang dia comot. Ni dah besar tibatiba jadi jelita pulak.
Takkan nak tukar nama jadi Jelimot pulak kan. Ke Colita? Opsss.. Hahahaha



7. Datin. Mak buyung jugak. Untunglahh baby-baby tu. Jadi anak Datin. Kau ade?



8. Peah. Kucing ni kutip kat sekolah. Ye, aku sekolah lagi. Aku kan muda lagi.
*PANG PAANG! T_T Baiklah, kakak saya cikgu. Dia la yang bawak balik kucing ni.




9. Chiboo. I like her silver colour. Hehe.. Muka toya sebab tengah demam achumachum.
Kalau tak, dia adalah comel macam gambar masa bayi dulu. Pewwit~



10. Citam. Dia ni buta sebelah sebab operate buang mata haritu sebab kena
infection virus. Bertabah ok citam!


11. Ginger. Susah nak snap gambar dia ni sebab hypernye Ya Rabbi. Dapat gambar
belakang dia pun jadilah. Kitorang panggil dia Anje =) Anak Peah dengan Puteh.



12. Rachel. Love at a first sight (puiiii).. Hehe.. Kutip kat kedai makan. Masa
tengah makan, aku ambik dia letak atas riba. Manja kemain tapi tak rase nak
bawak balik pun masa tu. Bagi makan je kenyang-kenyang. Tapi bawak balik
jugak esoknya sebab ternampak sorang makcik ni jalan mata keatas pastu
nak tersepak Rachel ni. Hangkuut~



13. Blackie. Mula-mula bagi nama Shadow tapi mak tak reti sebut pulak. Adik beradik
Rachel ni.


14. Kopi. Ni pun adik Rachel paling bongsu.




Ni aktiviti pagi petang =) Yang lain-lain yang takde dalam gambar ni
adalah kucing sombong yang taknak makan berjemaah =P
Oh.. kucing-kucing saya 3/4 adalah stray yang dikutip. Puteh yang
gebu tu pun kutip hoccay. Sila percaya. Kucing jalanan sebenarnya lagi
pandai jaga diri dari kucing bela kat umah. Sekian..
Lastly, Stop buying pets, Save Strays <3


















Tuesday, December 27, 2011

Benjolan Lemak Di Perut.



Title yang super gerun ait~ and sebesar-besar alam gambar aku tepek =D I've found good info and tips to reduce it without spending hours at the gym or spending lotss of moneyh buying slimming product yang entah ye entah tak boleh menyedut lemak-lemak korang tu (cehh..cakap kat orang padahal diri sendiri berkepul-kepul lemaks). Marilah bersama-sama menghilangkan benjolan itu so tak payahla susah-susah nak tahan napas kembang kempis hidung demi mengempiskan perut depan orang (err..macam berpengalaman buat cenggitu tu cik shidah). hehe.. Dah dah lets cekidaud!

(Source: Glow Your Health & Beauty Magazine Oct-Dec 2011 edition)

A rounded tummy is not always a result of a poor diet or the lack of exercise. Problems like bloating or bad posture can also play a part. Here are some tricks you can try to help slim your silhouette.

1. Stress may be the culprit.

Many of us reach for a sweet snack to calm your nerves. That can make you gain fat. Researchers at the University of California found that rats who led stressful lives had more of a stress hormone called cortisol in their blood. Cortisol is what makes your body store fat around your middle. Even worse, the fat collects around important organs in your stomach area,such as your liver,so these organs must work harder.

FIX IT FAST

Anything that de-stresses it could be watching a funny movie, taking a walk or just breathing deeply. Sit in relaxed position and inhale through your nose for five seconds. Then slowly exhale through your mouth. Repeat until your heart rates slow down.
* ni aku saje tambah--for muslim,ce solat sunat dan baca Quran sebab ia memberi ketenangan disamping dapat pahala.xpayah nak yoga aum aumm kebende tu.hehe =)

2. Why you need water.

Your body mixes water with food to help it digest easily. Besides, every cell in your body is "powered" by water. For every 1% decrease of water levels in your cells, your body's energy level drops by 10%. Not having enough water in your body also slows the movemoent of waste in your intestines as the body takes extra time to extract as much water as possible. This causes gas, constipation and bloating in your tummy area.

FIX IT FAST.

It may sound crazy, but did you know that sometimes, a craving for sugar or carbs - such as white rice or sugar cookies - is actually a clue that you are really thirsty! It is because your brain gets water from your blood flow, and carbohydrates and sugar increase blood flow to the brain.
* So, kalau korang dengar tekak or perut merengek-rengek nak coklat la,sweets la,lollypop la,cookies la, jangan layan tahu. Kalau lollypop tu nanges-nanges merayu melutut kat korang suruh makan pun sila la ignore beliau. Try minum bergelas-gelas air instead. Nescaya suara tangisan lollypop, tekak dan perut korang tu akan hilang ditiup angin.

3. Bad posture.

Fashion models are always taught to stand "tall" as good posture can make you look up to 5 kilos slimmer. When you slump, you compress your lungs and stomach which makes it harder for internal organ to work properly. This can lead to excess gas in your digestive tract, resulting in a bloated, bulging tummy.

FIX IT FAST

Stand up straight. Pull up your stomach in towards your spine.

4. Lack of sleep.

Researchers have found that people who sleep for less than six hours at night are 23% more likely to be overweight than those who sleep more than seven hours. Those who sleep five hours are 50% more likely to be fat. It seems that a lack of sleep can result in "leptin resintance" in your body. Leptin is a hormone that is released by your fat cells to control your appetite and tell your body to stop eating. Insufficient leptin can make you feel hungry all the time - and prone to snacking - even if you just eaten.

FIX IT FAST.

What time do you need to wake up in the morning? Count back 8 hours from that time to find the right hours to hit the hay. If you find it hard to go to bed so early, try doing so just 30 minutes earlier than usual and so on.
* see seeeeeeeee...kurang tidur boleh buat anda jadi gemuk. tapi janganla hang tidur lama kemain sampai setengah hari pulak senah oiii.


Tuesday, August 9, 2011

Friday, July 22, 2011

Sepetang Bersama Mudak Adam.


Petang tadi ingatkan nak bawak mudak Adam ni pergi mandi swimming pool.
Sampai sana,tengok2 tutup ler pulak sebab filter rosak.huk3~ cian mudak
xdapat mandi kat swimming pool. xpe,balik kang kite mandi dalam
besen okeh.Next station -----> Pizza Hut! weee~


Mudak seghonok dapat makan eskem. comot!


Makanan dah sampai!






Tengok tuh..xreti2 nak duk diam.


Bile maksu marah, die nyerongen puloks.ceh!


Nyerongen lagik.


Habis bersepah2 roti atas lantai. sudu pun jatuh gak.


Selamat mengemas ye pekerja pizza hut.ngehngeh~



'Ayang atu!' ekekeke.. (Wancu & Maklong sila jangan jealous yek =P)


Ni rimau ke maksu?


Wednesday, July 20, 2011

Monday, July 18, 2011

Naughty Yuna.

Baby bunny =)


1 2 3 lekuk jantan betina aku ketuk.

Ah sudah.. dah datang dah budak Yuna ni..

Eee..amende ni? gebunye~

Peluk bawak tidur best nih..

Eehh.. buat lauk pun sodap ni. nak try gigit sikit la.. nomnomnom~

YUNAAAAAAA!!!!!


Alaaa..diorang dah masuk sangkar la pulak..cemane nak buat lauk ni?


Eyah eyaahh.. try jela korek ikut lubang ni.



YUNAAAAAAAAAAAAAAA!!!


Hurmm..yela yela.baiklah bos..saye tak kacau diorang dah.garu-garu telinga lagi best ni ha..


Pssst psssttt~ Line dah clear ke mama?

Tuesday, April 26, 2011

yuna's bad fur day

dak nana kena mandi arini. busuk sangat aih.
haha.

dah mandi baru boleh lepak-lepak atas katil dengan acidah.

ammeoww~comel kan i? kan? kan? =P

Friday, April 22, 2011

Luahan hati Si Puteh


Ketika aku sedang sibuk menggodam internet. tibe-tibe Puteh datang
menyemak lalu tergolek2 kunun cumel.
.
.
.
ko kenape puteh?


*golekgolekgolek*

acidah! aku nak girlfriend!

naomei kan ade tu. pergila ngorat.


naomei taknak kat aku.dia cakap aku xhensem.
dia kan cantik bergaya.
*sedih*

tak try ngorat himawari?


wari kata dia tak nak anak ikan.

orked pulak?


orked kata dia belum bersedia nak terima lelaki lain.
pak itam masih bertakhta dihati orkid.

eh, aritu aku nampak orkid ngorat si abu, kucing pendatang tu?

.................

ok ok. ko tak try ngorat comot?



tadi dah ngorat. tapi comot nak kiss kiss pula.
aku xberkenan dengan perempuan macam tu.
dahla bila aku cakap tak baik kiss kiss ni, tibatiba comot lempang aku.

ok fine. kicap ko taknak?


kicap anaeroxia. not my taste.

ngade lah ko puteh. tu datin ko taknak ngorat?
nanti ko boleh dapat 'datuk'.


datin ade anak kecik. nanti susah nak manjamanja.

alahai ko ni puteh. tu peah ade?
anak die takdela kecik sangat macam anak datin.


peah pun taknak kat aku. dia kata anak-anak dia tak restu dia
menduakan papa mereka.

hmm..acidaaah~
*golekgolekgolek* lagi

ape?

aku nak pegi try ngorat naomei lagi sekali lah.
dia tu cantik!
*senyum*


meh sini aku touch up ko sikit puteh.
mane tau nanti omey terpikat.


hah.. kan dah handsome! pergi cepat.
aku sokong kau 100% puteh!
go puteh go!

sejam lepas tu. puteh kembali naik ke atas katil aku.
dengan rupa begini
.
.
.
.


habis bulu pipi tertobek dan berdarah-darah.
*gambar agak kelam menggambarkan hati puteh yang remuk*

apasal berdarah-darah ni puteh?

puteh hanya mendiamkan diri lalu tertidur selepas aku menyapu
luka beliau dengan krim luka.

luka diluar boleh diubati.
namun.. hati puteh yang terluka..siapa yang tahu.
setelah disiasat.. rupa-rupanya
.
.
.
.
.


rupa-rupanya puteh terluka kerana naomei berpacaran dengan mamat lain.
luka di pipi puteh juga adalah disebabkan pergaduhan dengan mamat tersebut.
.
.
.
.

alolo..cian sungguh siputeh aku.
takde sape-sape yang ade 'anak' ke untuk dijodohkan dengan puteh?
bolehlah nanti kita berbesan.
sekian sahaja luahan hati si puteh untuk hari ini.
kbye~